dissabte, 5 de gener del 2008

EN PORTADA(1): La "bella" herència musical de RAVI SHANKAR

Ravi Shankar és, probablement, el músic hindú més conegut, al menys internacionalment. Va ser George Harrison qui el va introduïr a la societat occidental a través dels dos concerts benèfics que va organitzar, conjuntament amb Shankar, al Madison Square Garden de Nova York l'1 d'agost del 1971 amb la finalitat de recaptar fons pels refugiats de Bangla Desh. L'actual República vivia en aquells dies un terrible conflicte armat, l'anomenada Guerra d'Alliberament per Bangla Desh, que va provocar un caos a nivell polític i militar i l'èxode de milers de persones a l'Índia. El problema encara es va agreujar més amb els efectes del cicló Bhola el 1970, que va causar pluges torrencials i molts damnificats.



Aquestes són imatges de l'actuació de Ravi Shankar al concert novaiorquès



A punt de fer 88 anys, Ravi Shankar encara continua en actiu i en forma. Ho demostra la gira que ja té programada per aquest 2008 i que l'u de juny passa per Barcelona. Però els fans de la música d'arrels hindús i del sitar no s'han de preocupar perquè el gran mestre ens ha deixat una bona herència, la seva filla Anoushka Shankar. Dotada d'una gran bellesa, tan física com artística, Anoushka ha estat una destinatària privilegiada dels secrets que li ha transmés el seu pare.

Aquí trobem Anoushka acompanyant discretament, però amb solidesa, Ravi Shankar



Anoushka Shankar encara no té el prestigi artístic del seu pare, però és una fidel continuadora d'una tradició genètica que es transmet a través de diverses generacions.

Per conèixer millor les habilitats d'Anoushka Shankar aquí teniu el següent reportatge.



Un càncer va acabar amb la vida de George Harrison el 29 de novembre del 2001. L'anomenat Beatle místic, callat i reservat va voler que les cendres de la seva carcassa física quedessin repartides per les aïgues del riu Ganges
en una cerimònia privada. Fins i tot mai s'ha revelat el lloc exacte on es van escampar les cendres. I si George Harrison va ser el principal mentor de Ravi Shankar, aquest i Anoushka van ocupar els principals seients de l'homenatge George Harrison que es va fer al Royal Albert Hall de Londres el 29 de novembre del 2002, dotze mesos exactes de la seva mort.

Aquests és un fragment de l'actuació d'Anoushka Shankar durant aquell sincer homenatge.





Però aquí no s'acaba tot. Els gens de Ravi Shankar també es troben en Norah Jones, que va néixer a Brooklyn, Nova York, amb el nom de Geethali Norah Jones Shankar, tot i que als 16 anys va decidir oblidar-se del cognom patern. Aquest distanciament també es troba en la seva música, molt més orientada cap al blues, el jazz, el country i el pop. Per sort, hi ha entesa i comunicació entre les dues germanes. Ho demostra el fet que Norah Jones participa a l'últim disc d'Anoushka Shankar, "Breathing Under Water", cantant i tocant el piano a la peça "Easy". El fet de ser una persona carismàtica que ha aconseguit seduïr i enamorar mig planeta amb una fragilitat sincera, se suposa que són les millors armes que ha trobat per donar un cop de mà mediàtic a la seva germana.


Acabem aquest recorregut per la genètica Shankar amb un parell de vídeos ilustratius de l'enorme talent de Norah Jones

"Sunrise"



"Don't Know Why" (directe)



Com sempre, una petita selecció de webs perquè pogueu ampliar els vostres coneixements fins al límit que vosaltres mateixos us imposeu.

http://www.ravishankar.org/


http://www.anoushkashankar.com/


http://www.norahjones.com/


http://www.theconcertforbangladesh.com/


http://www.concertforgeorge.com/


http://www.georgeharrison.com/