dissabte, 26 de juliol del 2008

Ricard Rotllan Monjo budista i professor de meditació i ioga


"Coneix-te a tu mateix i actua per canviar allò que no t'agradi"

¿Vostè participarà demà a Barcelona en un acte de meditació global a Catalunya? Com ha sorgit aquesta iniciativa i quin és el seu objectiu?

Al programa radiofònic de Gaspar Hernàndez L'ofici de viure fa temps que impulsem un minut de meditació com una eina que volem proporcionar a la gent per al seu benestar emocional. Ens ha funcionat molt bé. Volíem donar continuïtat a aquesta iniciativa i vam pensar a impulsar meditacions conjuntes a les diferents comarques. Finalment, ho hem fet coincidir amb el Festival Inspira Consciència.

I què volen aconseguir?

Amb la meditació global volem crear energia positiva. Tu pots meditar sol i crees energia positiva per a la teva ment. Amb la meditació col·lectiva pretenem generar un benestar general. Volem una neteja emocional per a tothom. Nosaltres projectem les nostres emocions. Per això, quan desenvolupem les bones emocions i destruïm les negatives, tot canvia. Tot es purifica. L'objectiu és arribar a aquesta transformació d'un mateix i de l'entorn.

Vivim en una època de benestar material i, en canvi, proliferen els 'coach' emocionals, els psicòlegs, els psiquiatres, les píndoles antidepressives... A la societat hi ha molta immaduresa?

El problema és de sempre. La persona, tots els éssers, busquen la felicitat. L'autèntica felicitat, la que ens satisfà de debò, depèn exclusivament del nostre estat mental. No depèn de si tenim o no una determinada cosa. Per això ens cal saber com funciona la nostra ment, treballar-la, desenvolupar aquest potencial que, com a resultat, produeix satisfacció, plenitud, felicitat. A l'escola ens ensenyen la ciència materialista, però no ens expliquen com hem de treballar i controlar la nostra ment.

I què aporta la meditació?

Ens permet treballar amb nosaltres mateixos per transformar-nos. El primer pas de la meditació és abandonar la crida dels sentits per les coses exteriors, fer un procés d'abstracció i mirar cap a dins nostre. Després veus com sorgeixen les sensacions, els sentiments, i els vas treballant. Hi ha una acció de causa-efecte. El primer treball és aquest: veure la interacció de la teva ment amb l'exterior. Crees una calma mental, un autocontrol. Llavors tens una capacitat analítica més profunda i autèntica.

On cal buscar el nostre professor emocional?

Qualsevol persona que hagi fet un treball de controlar la seva ment i n'hagi obtingut un control eficient està capacitada per ajudar els altres. No pots ajudar una persona amb allò que no saps. Això és molt clar.

El món actual crea moltes frustracions?

Al món hi ha molts béns materials. El problema és que, en no tenir una ment purificada, no percebem les coses realment com són. En tenim una percepció distorsionada. Si tenim una rentadora, l'haurem d'endollar a la llum perquè funcioni, haurem de treballar per pagar la factura de l'electricitat... Sempre es crea un problema. La felicitat no depèn de les coses exteriors, sinó exclusivament del teu estat mental. Si realment el que busques és ser feliç el que necessites és treballar la teva ment.

El control mental no és gens fàcil...

El budisme estudia la ment. No només des d'un punt de vista teòric, sinó també pràctic. L'important és interioritzar, treballar, transformar, realitzar. Quan tens una visió profunda sobre les coses, quan les veus tal com són, tu mateix i tot el que t'envolta és molt més harmoniós. I et pots manifestar en una vida plena i feliç.

De la Grècia clàssica ens ha quedat la coneguda frase Coneix-te a tu mateix. Per vostè, quina és la clau de la felicitat?

Coneix-te a tu mateix i actua per canviar allò que no t'agradi de tu.

I de l'amor, què me'n diria?

L'amor és molt senzill. Quan ens hem enamorat d'una persona, quan hem sentit amor, la nostra necessitat envers ella ha sigut fer tant com sigui possible per la seva felicitat. Ho hem demostrat regalant-li flors, una capsa de bombons, anant junts a la muntanya... L'amor és això. Però no el podem limitar, de forma egoista, únicament a una persona. Hem de desenvolupar l'amor altruista. L'amor es complementa amb la compassió. És a dir, no només volem que els altres siguin feliços, sinó que s'alliberin de tots els patiments.

Quan va decidir fer-se monjo?

Quan tenia 17-18 anys el ioga ja m'interessava i n'era practicant autodidacte. Em vaig introduir en el budisme l'any 1979, quan vaig a anar a Escòcia al primer monestir que es va obrir a Europa. Vaig estudiar molt. Em vaig fer novici a Barcelona; després vaig anar a l'Índia amb el Dalai-lama i des de fa vuit anys sóc monjo.

I n'està content? Quin balanç en fa?

N'estic molt satisfet, de la meva vida com a monjo. Quan ets laic, estàs més entretingut, més desconcentrat. Em llevo d'hora, faig la meva pràctica de meditació, les meves oracions i mantres. Practico Hatha Yoga, que m'afina molt el cos. I també tinc molts compromisos: dono classes i xerrades.

El 8 d'agost vinent començaran els Jocs Olímpics de Pequín. És optimista sobre el Tibet?

No. Els Jocs Olímpics són l'oportunitat que la Xina esperava per continuar exercint la seva impunitat i el seu poder invasiu al Tibet.

1 comentari:

Raimon Trujillo ha dit...

hola Ricard,sóc Olga coris Rotllan de Palamós.Ja que com veuràs som parents, et volia saludar.Què fa la teva mare Mercedes?i la teva germana,?.Va venir al meu casament, però fa molt que no la veig.Una forta salutació.
ola Ricard, sóc